Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Επίσκεψη στο αιολικό πάρκο Αλιβερίου

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ 20ΜΑΡΤΙΟΥ2010 by eleftheria


Ο άνεμος είναι μία από τις πλέον άφθονες πηγές ενέργειας του πλανήτη μας . Εμφανίζεται κάθε φορά που ένα μέρος της ατμόσφαιρας της Γης θερμαίνεται περισσότερο από τον Ήλιο , σε σχέση με μια παρακείμενη περιοχή. Οι διαφορές στη θερμοκρασία του αέρα οδηγούν σε διαφορές πιέσεων και  ο αέρας αρχίζει να κινείται από την περοχή της υψηλής πίεσης προς την περιοχή της χαμηλής πίεσης αέρα. 
ΟΙ  άνθρωποι χρησιμοποιούν την κινητική ενέργεια που παρέχει ο άνεμος από την αρχαιότητα . Οι πρώτοι ανεμόμυλοι δάνεισαν την τεχνολογία τους στα ιστιοφόρα  , που εφοδιάστηκαν με τεράστια πανιά , προσαρμοσμένα σε ακτινωτούς βραχίονες , για να δημιουργούν έναν κεντρικό άξονα . Τέτοιοι μηχανισμοί χρησιμοποιήθηκαν στη Βαβυλώνα και την Κίνα περίπου το 2000 π.Χ. , για την άντληση νερού και το άλεσμα του σιταριού και ως τον 12ο αι. η τεχνολογία διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη . Γύρω στο 1700 η προ-βιομηχανοποιημένη Βρετανία διέθετε περισσότερες από 10000 αιολικές μηχανές , αλλά η αιολική ενέργεια παραμελήθηκε προς χάριν της εποχής του ατμού και του κάρβουνου. Παρέμεινε παραγκωνισμένη έως την ενεργειακή κρίση του 1973, η οποία έδωσε το έναυσμα για νέες έρευνες στην εμπορική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.
οι σύγχρονες αιολικές τουρμπίνες είναι εμπνευσμένες περισσότερο από την αεροδιαστημική τεχνολογία παρά από τη σχεδίαση των ιστιοφόρων. Οι πρώτες μαζικής παραγωγής και υψηλής απόδοσης σύγχρονες τουρμπίνες εμφανίστηκαν στη Δανία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι μηχανικοι πέτυχαν σημαντικές  βελτιώσεις στην εξαγωγή ισχύος και την αξιοπιστία, αλλά η βασική σχεδίαση των 20000 και πλέον τουρμπίνων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι παρόμοιες με τα πρώτα δανέζικα μοντέλα. Δυο ή τρία πτερύγια είναι προσαρμοσμένα σ' έναν οριζόντιο άξονα που περιστρέφει μια ηλεκτρική γεννητρια μέσω μιας σειράς γραναζιών. Ολόκληρο το συγκρότημα των πτερυγίων , των γραναζιών και της γεννήτριας μπορούν ν' αλλάζουν κατεύθυνση , ώστε να εκμεταλλεύονται τις αλλαγές του ανέμου και να παρέχουν μέγιστη απόδοση ισχύος.
Η ισχύς που μπορεί να παράγει μια τουρμπίνα εξαρτάται από τη διάμετρο των πτερυγίων της και την ταχύτητα του ανέμου. Γι ' αυτό οι τουρμπίνες τοποθετούνται σε πύργους ύψους έως και 50μ. και σε εκτεθειμένα στον άνεμο υψώματα και ακτογραμμές. Οι μεγαλύτερες μονάδες , με τα τεράστια πτερύγια , παράγουν έως και 1 MW ισχύ, αλλά πολλές μικρότερες μονάδες , μπορούν να τοποθετηθούν μαζί, δημιουργώντας ένα "αιολικό πάρκο".

Τέτοια αιολικά πάρκα υπάρχουν σήμερα αρκετά στην Ελλάδα και εμείς, με πρωτοβουλία των υπευθύνων της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας  (κκ Ξυλόκοτα Τασίας και Ελ. Νιάρχου ) σε συνεργασία με την Δ/νση Δυτικής Αττικής και στα πλαίσια του Θεματικού Έτους για την Ενέργεια ,επισκεφθήκαμε το αιολικό πάρκο Αλιβερίου και είδαμε από κοντά αυτούς τους σύγχρονους ανεμόμυλους. Στο αιολικό πάρκο Αλιβερίου μας ξενάγησαν και μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ , εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η οποία έχει δημιουργήσει και συντηρεί το αιολικό αυτό πάρκο.

Ακολουθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση απόψεων  για τα υπέρ και τα κατά των αιολικών πάρκων:

Aiolika Parka by eleftheria


Στη συνέχεια δείτε ένα βιντεάκι (από τα πολλά , αλλά δυστυχώς  όχι αξιόλογα ελληνικά , που υπάρχουν στο YouTube) που μιλάει για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: