Το απόσπασμα που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Φιλολογική Πρωτοχρονιά'' του έτους 1963 και, όπως αναφέρεται στο τέλος της δημοσίευσης, είναι παρμένο από το ανέκδοτο (σ.σ.τότε) μυθιστόρημά της "Το Διπρόσωπο Φεγγάρι".
Αν και μικρό , αυτό το απόσπασμα δείχνει καθαρά το ύφος και τη γλώσσα της Βλάμη.
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010
Εύα Βλάμη : μια σημαντική πεζογράφος της μεταπολεμικής γενιάς (α' μέρος)

Η Κωστούλα Μητροπούλου την χαρακτηρίζει ως «ένα ρωμαλέο ταλέντο, μια αυθεντική φωνή, μια ξεχωριστή ευαισθησία». Η ανηψιά της Μαρία Ρηγοπούλου (κόρη της αδελφής της Καίτης Βλάμη-Ρηγοπούλου) προσθέτει πως ήταν «μια γυναίκα ξεχωριστή, αέρινη και ρομαντική» και πως η ψυχή της «ήταν μια απέραντη θάλασσα, στην οποία χώρεσαν τα πιο ευγενικά και ανώτερα συναισθήματα . Μια θάλασσα λατρείας για τον άντρα της Παναγή Λεκατσά, τον καταξιωμένο εθνολόγο, θρησκειολόγο, φιλόλογο και φιλόσοφο, και παράλληλα μια θάλασσα αγάπης για τη μουσική και τη λογοτεχνία». Φαίνεται πως ούτε ο Λίνος Πολίτης ούτε ο Μάριο Βίττι εκτίμησαν το ταλέντο της και δεν βρίσκουμε γι’αυτήν κάποια σημαντική αναφορά στα έργα τους τα σχετικά με την Νεοελληνική Λογοτεχνία. Ο Αλέξης Ζήρας , όμως , σύγχρονός μας κριτικός, αναφέρει:
α)ότι τα έργα της «κινούνται προς την ανανεωμένη πεζογραφική παράδοση του Ν. Καζαντζάκη, του Α. Αγγέλογλου, του Γ. Σφακιανάκη, του Ηλία Βενέζη, του Γ. Μαγκλή… οι οποίοι χρησιμοποίησαν στα έργα τους την επιστροφή στην κοινοτική κοινωνική ζωή και στα κλειστά της ήθη ως δίαυλο συλλογικής γνώσης και αυτογνωσίας»
β) ότι «σε όλα τα έργα της Βλάμη, ο μύθος και η μυθική μέθοδος έχουν κεντρική σημασία, και σε τούτο συνέβαλε οπωσδήποτε η επίδραση της εθνολογικής σκέψης του Λεκατσά», ενώ η ίδια αυτή «μυθική μέθοδός της φαίνεται πως έχει δεσμούς με τη δραματική αντίληψη των αρχαίων για την ανθρώπινη μοίρα, όπως και με τον τελετουργικό λόγο της κλασικής και της μεσαιωνικής δραματουργίας»,



Ο Ν. Καζαντζάκης σε έναν γενικότερο σχολιασμό της καλής ελληνικής λογοτεχνίας , αφού αναφέρει τον Σικελιανό, τον Βάρναλη, τον Θεοτόκη, τον Μυριβήλη, τον Θεοτοκά, τον Πρεβελάκη, τον Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο, τον Μαγκλή, κλείνει την απαρίθμησή του με την Εύα Βλάμη, την οποία ξεχωρίζει από τις γυναίκες πεζογράφους διότι «μεταχειρίζεται άνετα και καλοδουλεύει τη δημοτική» .
(από το άρθρο της Σταυρούλας Τσούπρου για την Εύα Βλάμη στο περιοδικό Διαβάζω τ.485)
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)