Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Μια κυριακάτικη εκδρομή στη Βραυρώνα διδάσκει ιστορία και πολιτισμό



Στη Βραυρώνα, στα ανατολικά παράλια της Αττικής, βρισκόταν ένα από τα αρχαιότερα και πιο σεβάσμια ιερά. Εκεί λατρεύονταν η Βραυρωνία ΄Αρτεμις και η Ιφιγένεια, που ήταν προστάτιδες της γονιμότητας και της ευτοκίας των γυναικών.
Το ιερό βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα που απλώνεται ανάμεσα από χαμηλούς λόφους και τη θάλασσα η οποία εισχωρεί ανάμεσά τους δημιουργώντας ένα βαθύ φυσικό λιμάνι. Ο Ερασίνος, ένας χείμαρρος που ακόμα και σήμερα την διαρρέει, απειλούσε πάντα το ιερό με τις πλημμύρες του. 
Στο χώρο του ιερού σώζονται αναστηλωμένα τμήματα από μια στοά, τα ερείπια του ναού, καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Στο μουσείο, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά της Ατικής, υπάρχουν ευρήματα της Βραυρώνας και άλλων οικισμών και νεκροταφείων της Αττικής όπως από το Πόρτο Ράφτη, τη Μερέντα, την Περάτη και την Ανάβυσσο.
Κέντρο της λατρειας στο ιερό της Βραυρώνας αποτέλεσε ο ναός της Αρτέμιδος (1), δωρικός με οπισθόδομο ή άδυτο, που οικοδομήθηκε στο α΄μισό του 5ου αι. στη θέση του κατεστραμμένου από τους Πέρσες παλαιότερου ναού.
Ανατολικά του ναού , γύρω στο 500 π.Χ. κατασκευάστηκε πολυγωνικός αναλημματικός τοίχος, πιθανώς για την πραγματοποίηση ειδικών τελετών .(2)


Η Ιφιγένεια, κλειδούχος ιέρεια της Αρτέμιδος, λατρευόταν στο ιερό ως χθόνια ηρωίδα. Πυρήνα της λατρείας της αποτέλεσε ο μυθικός τάφος, το "κενήριον", στη βόρεια πλαγιά του λόφου της Βραυρώνας (6). Στα κλασικά χρόνια ιδρύθηκε ένας μικρός ναός , το Ηρώο της Ιφιγένειας(5) και ένα μεγαρόσχημο κτίσμα που ονομάστηκε Ιερά Οικία (7).
Η στοά (12), πελώριο εκατόμπεδο οικοδόμημα δωρικού ρυθμού, περιβάλλει σε σχήμα Π το μεγάλο κεντρικό αίθριο που περιβάλλεται από στοές με κιονοστοιχίες. Στις δύο πλευρές της στοάς διαμορφώθηκαν δωμάτια που είχαν ξύλινες κλίνες και λίθινα τραπέζια.
Η τετράγωνη πέτρινη γέφυρα του 5ου π.Χ.αι. (10) σηματοδοτούσε μάλλον την κατάληξη ιεράς οδού από την Αθήνα στη Βραυρώνα και εξυπηρετούσε τη διέλευση πεζών και τροχοφόρων πάνω από την κοίτη των υδάτων που έρρεαν από την Ιερά Πηγή στον ερασίνο ποταμό.
Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα δείτε πολλά από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας .

1 σχόλιο:

Μαρία Λαμπροπούλου είπε...

Πόσοι θησαυροί υπάρχουν δίπλα μας και δεν τους ξέρουμε;; Πολύ επαγγελματική η παρουσιάσή σου Ελευθερία. Μπράβο!
Μήπως πρέπει να ξεσηκώσεις ως "παλιά" και τους δικούς μας να κάνουμε τέτοιες ενδιαφέρουσες δράσεις;;