Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
Μια κυριακάτικη εκδρομή στη Βραυρώνα διδάσκει ιστορία και πολιτισμό
Στη Βραυρώνα, στα ανατολικά παράλια της Αττικής, βρισκόταν ένα από τα αρχαιότερα και πιο σεβάσμια ιερά. Εκεί λατρεύονταν η Βραυρωνία ΄Αρτεμις και η Ιφιγένεια, που ήταν προστάτιδες της γονιμότητας και της ευτοκίας των γυναικών.
Το ιερό βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα που απλώνεται ανάμεσα από χαμηλούς λόφους και τη θάλασσα η οποία εισχωρεί ανάμεσά τους δημιουργώντας ένα βαθύ φυσικό λιμάνι. Ο Ερασίνος, ένας χείμαρρος που ακόμα και σήμερα την διαρρέει, απειλούσε πάντα το ιερό με τις πλημμύρες του.
Στο χώρο του ιερού σώζονται αναστηλωμένα τμήματα από μια στοά, τα ερείπια του ναού, καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Στο μουσείο, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά της Ατικής, υπάρχουν ευρήματα της Βραυρώνας και άλλων οικισμών και νεκροταφείων της Αττικής όπως από το Πόρτο Ράφτη, τη Μερέντα, την Περάτη και την Ανάβυσσο.
Κέντρο της λατρειας στο ιερό της Βραυρώνας αποτέλεσε ο ναός της Αρτέμιδος (1), δωρικός με οπισθόδομο ή άδυτο, που οικοδομήθηκε στο α΄μισό του 5ου αι. στη θέση του κατεστραμμένου από τους Πέρσες παλαιότερου ναού.
Ανατολικά του ναού , γύρω στο 500 π.Χ. κατασκευάστηκε πολυγωνικός αναλημματικός τοίχος, πιθανώς για την πραγματοποίηση ειδικών τελετών .(2)
Η Ιφιγένεια, κλειδούχος ιέρεια της Αρτέμιδος, λατρευόταν στο ιερό ως χθόνια ηρωίδα. Πυρήνα της λατρείας της αποτέλεσε ο μυθικός τάφος, το "κενήριον", στη βόρεια πλαγιά του λόφου της Βραυρώνας (6). Στα κλασικά χρόνια ιδρύθηκε ένας μικρός ναός , το Ηρώο της Ιφιγένειας(5) και ένα μεγαρόσχημο κτίσμα που ονομάστηκε Ιερά Οικία (7).
Η στοά (12), πελώριο εκατόμπεδο οικοδόμημα δωρικού ρυθμού, περιβάλλει σε σχήμα Π το μεγάλο κεντρικό αίθριο που περιβάλλεται από στοές με κιονοστοιχίες. Στις δύο πλευρές της στοάς διαμορφώθηκαν δωμάτια που είχαν ξύλινες κλίνες και λίθινα τραπέζια.
Η τετράγωνη πέτρινη γέφυρα του 5ου π.Χ.αι. (10) σηματοδοτούσε μάλλον την κατάληξη ιεράς οδού από την Αθήνα στη Βραυρώνα και εξυπηρετούσε τη διέλευση πεζών και τροχοφόρων πάνω από την κοίτη των υδάτων που έρρεαν από την Ιερά Πηγή στον ερασίνο ποταμό.
Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα δείτε πολλά από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας .
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010
Εύα Βλάμη : μια σημαντική πεζογράφος της μεταπολεμικής γενιάς (β' μέρος)
Το απόσπασμα που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Φιλολογική Πρωτοχρονιά'' του έτους 1963 και, όπως αναφέρεται στο τέλος της δημοσίευσης, είναι παρμένο από το ανέκδοτο (σ.σ.τότε) μυθιστόρημά της "Το Διπρόσωπο Φεγγάρι".
Αν και μικρό , αυτό το απόσπασμα δείχνει καθαρά το ύφος και τη γλώσσα της Βλάμη.
Αν και μικρό , αυτό το απόσπασμα δείχνει καθαρά το ύφος και τη γλώσσα της Βλάμη.
Εύα Βλάμη : μια σημαντική πεζογράφος της μεταπολεμικής γενιάς (α' μέρος)

Η Κωστούλα Μητροπούλου την χαρακτηρίζει ως «ένα ρωμαλέο ταλέντο, μια αυθεντική φωνή, μια ξεχωριστή ευαισθησία». Η ανηψιά της Μαρία Ρηγοπούλου (κόρη της αδελφής της Καίτης Βλάμη-Ρηγοπούλου) προσθέτει πως ήταν «μια γυναίκα ξεχωριστή, αέρινη και ρομαντική» και πως η ψυχή της «ήταν μια απέραντη θάλασσα, στην οποία χώρεσαν τα πιο ευγενικά και ανώτερα συναισθήματα . Μια θάλασσα λατρείας για τον άντρα της Παναγή Λεκατσά, τον καταξιωμένο εθνολόγο, θρησκειολόγο, φιλόλογο και φιλόσοφο, και παράλληλα μια θάλασσα αγάπης για τη μουσική και τη λογοτεχνία». Φαίνεται πως ούτε ο Λίνος Πολίτης ούτε ο Μάριο Βίττι εκτίμησαν το ταλέντο της και δεν βρίσκουμε γι’αυτήν κάποια σημαντική αναφορά στα έργα τους τα σχετικά με την Νεοελληνική Λογοτεχνία. Ο Αλέξης Ζήρας , όμως , σύγχρονός μας κριτικός, αναφέρει:
α)ότι τα έργα της «κινούνται προς την ανανεωμένη πεζογραφική παράδοση του Ν. Καζαντζάκη, του Α. Αγγέλογλου, του Γ. Σφακιανάκη, του Ηλία Βενέζη, του Γ. Μαγκλή… οι οποίοι χρησιμοποίησαν στα έργα τους την επιστροφή στην κοινοτική κοινωνική ζωή και στα κλειστά της ήθη ως δίαυλο συλλογικής γνώσης και αυτογνωσίας»
β) ότι «σε όλα τα έργα της Βλάμη, ο μύθος και η μυθική μέθοδος έχουν κεντρική σημασία, και σε τούτο συνέβαλε οπωσδήποτε η επίδραση της εθνολογικής σκέψης του Λεκατσά», ενώ η ίδια αυτή «μυθική μέθοδός της φαίνεται πως έχει δεσμούς με τη δραματική αντίληψη των αρχαίων για την ανθρώπινη μοίρα, όπως και με τον τελετουργικό λόγο της κλασικής και της μεσαιωνικής δραματουργίας»,



Ο Ν. Καζαντζάκης σε έναν γενικότερο σχολιασμό της καλής ελληνικής λογοτεχνίας , αφού αναφέρει τον Σικελιανό, τον Βάρναλη, τον Θεοτόκη, τον Μυριβήλη, τον Θεοτοκά, τον Πρεβελάκη, τον Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο, τον Μαγκλή, κλείνει την απαρίθμησή του με την Εύα Βλάμη, την οποία ξεχωρίζει από τις γυναίκες πεζογράφους διότι «μεταχειρίζεται άνετα και καλοδουλεύει τη δημοτική» .
(από το άρθρο της Σταυρούλας Τσούπρου για την Εύα Βλάμη στο περιοδικό Διαβάζω τ.485)
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)